přihlásit (s)registrovat konference
  v     v  
  Články  Aktuality  Seznamy  Knihovny 
29. března 2008
Robert Morávek RSHom

Není to jen malý zázrak, je to jablečný ocet.




Není to jen malý zázrak, je to jablečný ocet.


Robin Murphy nás seznámil na své přednášce v Praze s několika základními přírodními toniky. Jedním z těch nejjednodušších a zároveň z nejužitečnějších je „obyčejný“ jablečný ocet. Již v minulém článku jsem zmiňoval antiseptické účinky tohoto octu při skladování masa mé babičky. Nyní bych chtěl do světa jablek zavítat ještě několika postřehy a seznámit vás s nimi.
Jablko provází lidstvo už v mytologii a filozofii od jeho samotného příchodu na tento svět. Adam s Evou po pozření jablka poznání započali éru lidstva, v níž dnes stojíme i my. U nás Evropě je jablko již tak zažitým symbolem, že si bez něj ani neumíme představit svůj svět. Vždyť jeden z prvních obrázků, co se učí každé malé dětsko malovat, je jablíčko. Mě osobně jablko vlastně mysticky zachránilo život. Již čtyřikrát jsem v tomto životě hleděl zubaté na kosu. A přesto jsem se nepoučil. Na vojně jsem zatoužil jet do války v Perském Zálivu. Při vyšetření u vojenského psychiatra došlo i na malování obrázků. „Namalujte strom“, pravil doktor. „A jaký, listnatý, jehličnatý“, ptám se. „Jaký chcete.“ A tak jsem namaloval jabloň. Myslím, že jsem se za svůj výtvor nemusel stydět, protože jsem malovat vcelku uměl. „A kde jsou plody“, ptal se. „Vy jste mi neřekl v jakém ročním období mám strom malovat.“ A tak jsem namaloval krásná červená jablka. „To je ono, já to věděl, že jste agresivní člověk?“ diagnostikoval mé dílo lékař: „vaše jablka jsou červené, to je barva vzteku.“ No, ten jsem již začínal mít doopravdy. „Vy jste mi neřekl, jakou odrůdu mám malovat,“ bránil jsem se. On věděl, že jsem od devíti let dělal veškerá bojová umění, která jsem byl schopen zvládnout a že mám u útvaru na povel výcvik tělocviku a sebeobrany. Byl evidentně přesvědčen o tom, že jsem malá adrenalinová bomba. Vše vyřešila má odpověď na otázku, jak se zachovám, když velitel jednotky udělí rozkaz, který jednotku ohrozí nebo požene do záhuby. „Takového velitele zastřelím a ujmu se velení sám,“ znělá má idealistická, ale upřímná odpověď. „To si tam Američani můžou rovnou hodit atomovku,“ odvětil a já jsem zůstal „doma“ a díky červeným jablíčkům asi i přežil, protože při své tehdejší bojové agitovanosti bych ……
O tom, že je jablko velmi chutné netřeba hovořit a zdravé a dietní jakbysmet. Již farář Sebastian Kniepp v roce 1886 doporučoval jablko a krajíc suchého chleba jako „krmi krvi velmi prospěšnou“. Čerstvé jablko obsahuje zhruba 83% vody a až 13% extraktivních látek, bílkoviny, vlákniny, minerální soli, vitamíny, pektin, organické kyseliny atd. Jablečné slupky obsahují tanin, škrob, barvivo a další zdraví velmi prospěšné látky. Jablka významně zlepšují krevní obraz, působí příznivě při chorobách srdce, snižují krevní tlak a měli bychom je podávat všude, kde hrozí edémy a také při žloutenkách různého původu. Velmi zvláštní je, jak regulují stolici. Pří zácpě působí taxativně a při průjmu staví.
Existují tři druhy octů, které se běžně používají: jablečný, bílý, destilovaný ocet a vinný ocet, který je častěji jako koření používán a který, stejně jako bílý destilovaný ocet, obsahuje kyselinu acetonovou.
Bílý destilovaný ocet škodí organizmu. Ničí rychle červené krvinky a vede k anémii (chudokrevnosti). Dále narušuje zažívací proces tím, že ho zpomaluje a zabraňuje správné asimilaci potravy. Tento ocet (C2H4O2) je produkt vzniklý kvašením kyselých alkoholických tekutin, jako například zkvašeného vína a sladových nápojů, a nazývá se potom vinný a sladový ocet. Bílý destilovaný ocet se svým vysokým obsahem kyseliny acetonové je používán nejčastěji.
Ocet, který se vyrábí kvašením vína, obsahuje průměrně 3 až 9% kyseliny acetonové a malé množství kyseliny tartarinové. Je známo, že kyselina acetonová v octě je jednou z příčin tvrdnutí jater (cirhózy), dvanácterníkových a jiných vředů.
Ocet vyrobený z jablek je známý jako jablečný ocet. Obsahuje velmi užitečnou kyselinu maleinovou (C4H6O5), která je přírodní, organickou součástí jablek, podílející se na zažívacím procesu. Když není v zažívacím systému dostatek kyseliny solné a bílkoviny nemohou být správně stráveny, což vede k vysokému tlaku, může se během jídla vypít sklenice vody se dvěmi nebo třemi kávovými lžičkami jablečného octa, a tím ovlivnit pokles krevního tlaku. Stejně tak se neukázal ani jediný prostředek k rychlému znovunabytí této rovnováhy tak účinný jako jablečný ocet.
Jak jsme si již řekli, jablečný ocet obsahuje kyselinu maleinovou, která se v těle spojuje s alkalickými prvky a mineráliemi, aby vyrobila energii, nebo aby jako glykogen byla uskladněna pro pozdější potřebu. Ukázala se neocenitelně hodnotnou, jestliže je lidmi chytře používána. Vzhledem k jeho až neuvěřitelné terapeutické účinnosti uvádím pouze některé pozitivní vlastnosti, jako například, že tato kyselina podporuje srážlivost krevní, ovlivňuje menstruaci, přispívá ke zdraví krevních cév a k tvorbě červených krvinek. Jeho antiseptické vlastnosti jsou neuvěřitelné. Mnoha obětem nečisté pleti, i nakažlivého charakteru, pomohlo, jestliže si nanášeli ocet přímo na kůži. Další velkou předností jablečného octa je jeho neobyčejně vysoký obsah draslíku. Draslík je nutný prvek k tvorbě a ukládání krevních rezerv a k dosažení klidu a tělesné harmonie. Tento draslík se lehce váže s mnohými důležitými prvky v těle, jako třeba s vápníkem, sodíkem, železem, hořčíkem, chlorem a křemíkem. Váš život se zrcadlí ve stavu vaší krve, která se tvoří v kostní dřeni, aktivuje ve slezině a cévami se dostává do oběhu. Je to přirozený, systematický pochod, kterým se každých 28 dnů všechna krev obnoví. Jestliže není zachována rovnováha mezi tvorbou nových krvinek a cyklickým odumíráním starých krvinek, není možné zůstat zdravými, pocit dobré pohody je narušen. Silné menstruační krvácení, krvácející hemeroidy, krvácení z nosu, řezné rány apod. se výborně zhojí, jestliže pijeme denně, i dvakrát nebo třikrát denně podle nutnosti, sklenici vody se dvěmi kávovými lžičkami jablečného octa. Ve Skotsku byla a možná ještě je rozšířená praxe křečové a vyčnívající žíly nechat scvrknout, a to potíráním kůže jablečným octem po celé délce žíly po dobu jednoho měsíce, ráno a večer, za současného pití dvou až tří sklenic vody s dvěma kávovými lžičkami jablečného octa denně. A ono to pomohlo!
Jestliže si kupujete jablečný ocet, dávejte pozor, z čeho byl vyroben, abyste si mohli být jisti, že byl vyroben z celých jablek, a ne, jak laciné druhy, jen z jaderníků a slupek. A pokud používáte jablečný ocet s rozumem, pak je v kuchyni nepostradatelný. Jeho antiseptické vlastnosti jsou neuvěřitelné. Mnoha obětem nečisté pleti, i nakažlivého charakteru, pomohlo, jestliže si nanášeli ocet přímo na kůži.
Chtěl bych na závěr Robinovi poděkovat, že nám připomněl jeden z mnoha téměř zapomenutých terapeutických pokladů našich domácností.

Robert Morávek,RSHom robertmoravek@volny.cz




zobrazit všechny články tohoto autora
logo.gif
titulní strana

publikační server
Homeopatie.
Ivories.CZ
přeji si zasílat
na můj e-mail:

autoři
měsíc
slunce
východ:07:49
západ:16:33
(50E 15N)
kontakt

vaclav.hrabak

volny.cz